foto markt

Klik op de afbeelding voor de beelden bij 2:50 begint de heldendaad van de politie

De familie was zeer verbaasd en verbolgen te moeten constateren dat  mevrouw de Vries zich niet aan de afspraak hield om hangende het onderzoek geen mededelingen te doen over de gang van zaken rond de mishandeling van Saskia.

Op de opname is duidelijk te zien hoe Saskia van Kessel door de politie hardhandig wordt aangevallen en op de grond terecht komt. Op de grond is zij volgens getuigen door twee agenten met de wapenstok tegen het hoofd geslagen met als resultaat dat zij in het ziekenhuis terecht kwam met hersenletsel. Dit in schril contrast met de twee gewonden bij de politie, één was het slachtoffer van een verwurging “zonder letsel” de tweede had een sneetje in zijn gezicht als gevolg van een projectiel. Vanaf het begin is men dus bezig geweest met beeldvorming en het uitvergroten van de rol van de inwoners van Geldermalsen die in opstand kwamen tegen de komst van een AZC en het minimaliseren van de rol van de overheid (politie en gemeentebestuur).

Justitie zegt de zaak in onderzoek te hebben maar de familie heeft nadat zij het beeldmateriaal en de getuigen heeft aangedragen niets meer vernomen. De boosheid en het gebrek aan vertrouwen in dit onderzoek is gezien de gebeurtenissen begrijpelijk, zeker omdat volgens Esther Vroegh, de raadsvrouw van Saskia van Kessel, niet de rijksrecherche maar de politie zelf het onderzoek verricht.

Het heeft drie weken geduurd voordat Saskia in staat was om aangifte te doen wegens poging tot doodslag tegen de agenten. Volgens haar zus Woudy kampt zij nog steeds met ernstige medische en psychische problemen en is zij niet in staat om naar behoren haar bedrijf te runnen.

Men zou alles af kunnen doen als een jammerlijk incident  ware het niet dat we al eerder hebben kunnen vaststellen dat politie actief heeft bijgedragen aan het uit de hand lopen van de demonstratie.

oogbeschadigingOp de beelden die wij in ons bezit hebben zien we Ron Alblas uit Buurmalsen, 63 jaar en al 40 jaar werkzaam bij het ministerie van financiën. Hij stond op de eerste rij voor het gemeentehuis.

Hij vormde geen bedreiging, heeft niets gegooid, zelfs niets geroepen volgens zijn dochter Lisa! Wij zien hem rustig met zijn handen in zijn zakken kijken naar alle commotie toen er plotseling een agent naar voren kwam en genadeloos op hem in begon te slaan. Het gevolg is dat zijn pupil is verschoven, oog gekneusd, bloedstolsels in zijn oog. Hij moet nog maar afwachten of hij zijn volledige herstelt! Toen Lisa verbaal voor haar vader opkwam kreeg ook zij klappen te verduren.

Niet voor niets zijn we begonnen om zelf de avond te evalueren. We hebben al een aardig beeld van wat er zich deels voor het gemeentehuis heeft afgespeeld. We missen echter beelden die voorafgingen aan de verwurging van de agent en de daarbij geloste schoten. Wij zouden graag zoveel mogelijk beelden hebben om een degelijke reconstructie te maken. Kwaliteit maakt niet uit en alles gebeurt onder de absolute garantie dat u anoniem blijft. Hou er rekening mee dat de opnametijden erg belangrijk zijn. Pas bestandsnamen met opnametijdstip dus niet aan!

Ook hebben wij hiervoor gisteren een drietal WOB verzoeken gedaan aan gemeente, politie en OM om alle informatie vrij te geven die betrekking heeft op de komst van het AZC. Het gaat even duren maar we zullen er alles aan doen om de feiten boven water te krijgen.