De Gemeente Geldermalsen is de afgelopen dagen erg druk met het posten op social media dat zij de spandoeken en stickers gaan verwijderen. Dit naar aanleiding van de vele klachten die zijn binnen gekomen bij de Gemeente over de uitingen van verzet tegen het besluit van de komst van een Mega AZC.

Hoe en op welke manier kun je in de Gemeente Geldermalsen te kennen geven dat je het ergens niet mee eens bent? In dit geval was het ons via de reguliere weg absoluut onmogelijk gemaakt. De huidige fractievoorzitter van Dorpsbelangen noemde het op Facebook “de snelle pijn methodiek”, woorden die hij tijdens de evaluatie van 26 januari ontkende gezegd te hebben. Door deze snelle besluitvorming in de achterkamers van het gemeentehuis in een gebruikelijke geheime vergadering heeft de burger geen kans gehad om zijn mening te geven. Immers door de snelheid kon men ook geen gebruik maken van het burgerspreekrecht. Een instrument wat toch al van weinig waarde is omdat burgers de raad nooit mogen toespreken maar slechts commissieleden. Geen mogelijkheid om in gesprek te gaan met het gemeentebestuur. Geen inspraak en/of informatie bijeenkomst zoals die er wel zijn geweest bij de komst van de 27 vluchtelingen in Beesd en Buurmalsen.

Wat overbleef was actievoeren. Spandoeken ophangen en 16 december protesteren voor het gemeentehuis tijdens de raadsvergadering. Een voor Geldermalsen ongekend aantal van twee tot drieduizend inwoners kwamen in het geweer tegen de plannen van dit gemeentebestuur.

De Gemeente heeft tijdens de evaluatieavond van 26 januari de belofte gedaan dat “iedereen” gehoord zal worden en er gewerkt gaat worden aan het herstel van het vertrouwen van de burgers.

Het verwijderen van spandoeken met onze mening helpt niet om het vertrouwen te herstellen. Wij zien hierin slechts een strategie om de weg vrij te maken voor een nieuw voorstel van het college voor een AZC in Geldermalsen. Er is tot nu niets gedaan met onze argumenten dat wij er niet gerust op zijn dat hier nooit een AZC komt. Er worden risico’s genomen met onze veiligheid. Men  gaat gewoon door burgers die zich verzetten tegen besluiten van de gemeente neer te zetten als relschoppers. Zelf loopt men weg van haar verantwoordelijkheid en denkt er met een simpel sorry vanaf te komen. De burgemeester vraagt nu zelfs de staatsecretaris om maar een besluit te nemen zodat ze van de verantwoordelijkheid af is.

Schandalig en een bewijs van onvermogen van College van B&W “en” de raad.